0 (553) 939-6955

İhbar süresinin Bölünmezliği

Yazı Boyutu

İhbar süresinin Bölünmezliği

Sirküler Numarası : 2019/11

Sirküler Tarihi : 31/05/2019

Kanun Adı : 4857 sayılı İş  Kanunu

Konusu : İhbar süresinin Bölünmezliği

4857 sayılı İş Kanununun 17. Maddesinde “Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

   a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

   b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

   c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

   d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,

   Feshedilmiş sayılır.

   Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.

   Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.” Hükmü yer almaktadır.

Gerek Yargıtay kararlarında gerekse doktrinde  ihbar öneli bölünmez niteliktedir. Şöyle ki kanunda tanımlanan bu süreler asgari olup herhangi bir şekilde sürenin eksik verilmesi veya sürenin bir kısmının kullandırılıp bir kısmının ücret olarak verilmesi halinde ihbar süresi usulüne uygun kullandırılmamış sayılacak ve ihbar süresinin tamamına ilişkin ihbar tazminatı ödenmek zorunda kalınacaktır. Örneğin 14 gün ihbar süresi olan bir işçiye 13 gün ihbar süresi verilmesi halinde tekrar 14 günlük ihbar tazminatı ödenmek zorunda kalınacaktır. Yine aynı şekilde 14 günlük ihbar tazminatı olan bir işçiye  10 gün ihbar öneli verilip 4 günlükte ücret ödenmesi halinde ihbar süresi bölünmüş ve usulüne uygun ihbar süresi verilmemiş olunacaktır.  Yargıtay 9 Hukuk Dairesi’nin 2014/3699 sayılı kararında  “Somut olayda dosya içeriğine göre … davacıya tanınması gereken ihbar öneli 8 haftadır. Fakat işverence … davacı işçiye sadece 31 gün ihbar öneli tanındığı anlaşılmaktadır. Bu halde işverence usulüne uygun ihbar öneli tanındığı kabul edilemez. Bu durumda ihbar öneli hiç kullanılmamış gibi önele ait ücretin tamamının ödenmesi gerekir. Mahkemece, ihbar önelinin bölünmezliği kuralı göz ardı edilerek davacının 8 hafta karşılığı ihbar tazminatı alacağının hüküm altına alınması gerekirken davacıya 31 gün ihbar öneli tanındığından bahisle bakiye 25 gün ihbar tazminatına hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

ihbar süresinin bölünemezliği kuralı gerek işçiyi gerekse  işvereni bağlamaktadır.

İhbar süresinde alınan istirahat raporları  ihbar süresinden sayılmaz. İhbar süresi içinde istirahat raporu alınması durumunda, ihbar süresi raporlu istirahat süresi kadar uzayacaktır.

İhbar süresi yıllık izin süresi iç içe geçemez ve birleşemez. Yıllık iznin ihbar önelinden önce kullandırılması esastır.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin,. 2016/17890 Nolu Kararında  “Davacıya işverence 19/09/2013 tarihinde ihbar öneli verilerek sözleşmesinin 30/11/2013 tarihinde sona ereceği bildirilmiştir. Ancak işveren diğer taraftan davacıya ihbar önelinin son kısmına denk gelecek şekilde 15/11/2013-30/11/2013 tarihleri arasında yıllık izin kullandırmıştır. Yıllık izin ile ihbar öneli iç içe geçemeyeceğinden yıllık izinin ihbar önelinden önce kullandırılması asıl olup hiçbir şekilde ihbar öneli ile yıllık izin iç içe girmemelidir. Davalının ihbar önelinin son iki haftalık kısmında yıllık izin kullandırması sebebiyle ihbar önelinin bölünmezliği ilkesi ihlal edildiğinden ihbar tazminatı talebinin kabulü yerindedir. Ancak bilirkişi ihbar öneli ve yıllık izin içiçe geçemeyeceğinden 14 günlük yıllık izin süresini kullanılmamış sayarak hesaplamaya dahil etmiştir. Yıllık izin ile ihbar önelinin iç içe girmesi yıllık izini değil ihbar önelini geçersiz kılar. Yıllık izin hesabında 15/11/2013-30/11/2013 tarihleri arasında kullanılan süre düşülmeden yapılan hesaplamaya itibarla fazla yıllık izin alacağına hükmedilmesi hatalı olup kararın bozulması gerekmiştir.” Hükmünü vermiştir.

İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİZ

Not: Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olduğundan tereddüt edilen bir husus bulunması halinde işlem tesis etmeden önce tarafımıza yazılmasını rica eder, yalnızca sirkülerdeki açıklamalar dayanak gösterilmek suretiyle yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan şirketimizin sorumlu olmayacağını hatırlatmak isteriz. Soru, görüş, eleştiri ve önerilerinizi danismanlik@msdanismanlik.com adresine gönderebilirsiniz.